Alzheimer in beeld

Alzheimer in beeld

Alzheimer in beeld

Ieder uur komen er in Nederland vier mensen met dementie bij. Twee à drie hiervan hebben Alzheimer, een hiervan was de hait (fries voor vader) van kunstschilder Hendrik Elings. Na hem door de jaren heen veel geportretteerd te hebben, ging Elings hiermee verder tijdens het ziekteproces van zijn steeds brozer wordende vader. Na haits overlijden beeldde hij als hommage aan vader zijn gezin af, met als bijzondere overeenkomst dat allen geportretteerd werden in het witte hemd, waarin Elings zich zijn vader het best herinnert.

De totstandkoming van deze serie portretten is vastgelegd in een aflevering van Fryslân Dok. https://www.omropfryslan.nl/persbericht/fryslan-dok-hait-portret-van-een-hemd

De abstracte kunstwerken van Gerda Maas komen voort uit de vergelijking van medische scans van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en het herkennen van dergelijke verschijnselen in de vrije natuur. Eiwitplaques, woekeringen in de hersenen van Alzheimerpatiënten doen haar denken aan maretakken, heksenbezems, rozengallen en duivelsnaaigaren. Deze overeenkomst in weefselschade associeerde Maas met de signatuurleer, waarin het uiterlijk van een plant gekoppeld wordt aan delen van het menselijk lichaam. In haar kunstwerken stileert Maas de gevonden overeenkomsten met plantaardige materialen en maakt als het ware de hersenspinsels zichtbaar.

De tentoonstelling Alzheimer in beeld, werk van Gerda Maas en Hendrik Elings is te zien van 2 november tot 2 februari.

<< Terug

kunsthuis secretarie