wat is/ wat komt

Jan Jans en Jan Kruis

Jan Jans en Jan Kruis

T/m 27 oktober is in Kunsthuis Secretarie een grote overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de in 2017 overleden striptekenaar Jan Kruis

 

Lees meer >>

Alzheimer in beeld

Alzheimer in beeld

Alzheimer in beeld Ieder uur komen er in Nederland vier mensen met dementie bij. Twee à drie hiervan hebben Alzheimer, een hiervan was de hait (fries voor vader) van kunstschilder Hendrik Elings. Na hem door de jaren heen veel geportretteerd te hebben, ging Elings hiermee verder tijdens het ziekteproces van zijn steeds brozer wordende vader. Na haits overlijden beeldde hij als hommage aan vader zijn gezin af, met als bijzondere overeenkomst dat allen geportretteerd werden in het witte hemd, waarin Elings zich zijn vader het best herinnert. De totstandkoming van deze serie portretten is vastgelegd in een aflevering van Fryslân Dok. https://www.omropfryslan.nl/persbericht/fryslan-dok-hait-portret-van-een-hemd De abstracte kunstwerken van Gerda Maas komen voort uit de vergelijking van medische scans van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en het herkennen van dergelijke verschijnselen in de vrije natuur. Eiwitplaques, woekeringen in de hersenen van Alzheimerpatiënten doen haar denken aan maretakken, heksenbezems, rozengallen en duivelsnaaigaren. Deze overeenkomst in weefselschade associeerde Maas met de signatuurleer, waarin het uiterlijk van een plant gekoppeld wordt aan delen van het menselijk lichaam. In haar kunstwerken stileert Maas de gevonden overeenkomsten met plantaardige materialen en maakt als het ware de hersenspinsels zichtbaar. De tentoonstelling Alzheimer in beeld, werk van Gerda Maas en Hendrik Elings is te zien van 2 november tot 2 februari.

Lees meer >>

wat is geweest

COLLAGES

COLLAGES

14 april tm 8 juli is een schitterende tentoonstelling te zien met als thema COLLAGES die door onze gastcurator Hans Emmelkamp is samengesteld. 

Lees meer >>

Hermien Keegstra

Hermien Keegstra

Hermiens verhalende fotografie

Een dramatisch ongeval in Ter Apel maakt op 8 juni 2016 een abrupt einde aan Hermiens leven, maar knakte ook een verdere mooie carrière in de fotografie. De expositie ‘HERMIEN’s verhalende fotografie’ is een unieke kans om haar werk nog één keer bij elkaar te zien.

 

 
Lees meer >>

Workshop Collages

Workshop Collages

Kunstenares Diny Kiers verzorgt een workshop op 24 juni waar een collage op houten ondergrond wordt vervaardigd. (LET OP  WORKSHOP IS VOL)

Lees meer >>

Roelie Kleine

Roelie Kleine

Roelie Kleine (Nijeveen, 1936) is autodidact, maar heeft haar hele leven getekend en geschilderd. Haar impressionistische werken in heldere kleuren zijn zeer gezocht. Een heel korte periode, vier weken, bestaat de mogelijkheid nog werk van haar te kopen tijdens een verkoopexpositie in Kunsthuis Secretarie van 13 januari tot en met 11 februari 2018. Naast de aangeboden schilderijen zijn ook werken van Roelie uit verschillende collecties in bruikleen te zien.

Frans van der Veen

Frans van der Veen

Overzichtstentoonstelling van deze kunstenaar, die als geen ander zijn stempel drukte op het culturele leven van Meppel. Hij schilderde met de Meppeler kunstenaars, was als docent verbonden aan academie Minerva en schouwburgdirecteur in Meppel en Den Haag. Schilderijen en tekeningen zijn te zien van 14 oktober tot en met 7 januari.

Lees meer >>

Eric Claus en Henk Boerwinkel

Eric Claus en Henk Boerwinkel

Wat hebben beeldhouwer Eric Claus en poppenspeler Henk Boerwinkel nog meer met elkaar gemeen, dan dat hun werk gelijktijdig te zien is in Kunsthuis Secretarie?

Lees meer >>

Zomerconcerten in De Secretarie

Zomerconcerten in De Secretarie

Ook dit jaar organiseert Kunsthuis Secretarie i.s.m. Wim Stoppelenburg weer een serie prachtige concerten op de Meppeler donderdagen. Variërend van de Goldberg variaties van Bach tot werk van Benjamin Britten.  Donderdag 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus en 24 augustus aanvang 16.30 uur. 

Lees meer >>

Marterhaar fijnschilders

Marterhaar fijnschilders

De kunst van het Noord-Nederlands realisme is het levensecht uitbeelden van de zichtbare werkelijkheid. Het is eveneens de kunst om niet toch even te voelen of het echt gewoon verf op doek is. Schilderijen van Albert Greving, Dina Belga, Daniel Douglas, Rein Pol, Piet Sebens, Janhendrik Dolsma, Gerrit de Vries, Henk Helmantel, Jaap Roose en Rob Møhlmann zijn van 25 maart tot en met 2 juli te zien in Meppel.

Lees meer >>

Opening 26 maart

Opening 26 maart

Op zondag 26 maart wordt de tentoonstelling ‘Marterhaar/fijnschilders’ Noord-Nederlands Realisme geopend om 16.00u. in de trouwzaal van Kunsthuis Secretarie.

Het openingswoord zal worden gedaan door voorzitter Mark Sluiter en Hilda Callenbach van GraphicKitchen zal de door haar gemaakte nieuwe website van de Secretarie demonstreren.
De deelnemende kunstenaars zijn ook aanwezig.

Lees meer >>

Natuurlijk

Natuurlijk

14 januari – 19 maart 2017
Jan van Rossum, Hugo Hol, Zhongnai

 

De natuur laat zich niet zomaar temmen. We zien ’s winters de verdorde planten en kale bomen het liefst bedekt onder een laag sneeuw. Jammer genoeg komt dat steeds minder vaak voor. In de Secretarie laten tijdens de expositie Natuurlijk de kunstenaars Hugo Hol, Jan van Rossum en Zhongnai in hun werk zien, dat er voor winterpret geen sneeuw noodzakelijk is.

Lees meer >>

Meppeler stad en streek schilders

Meppeler stad en streek schilders

4 juni t/m 4 september 2016

Klaas Smink, Albert Torie, Antony Keizer, Hugo van Schaik, Tinus Ponne, Stien Eelsingh, Aad Zwart, Piet Zwiers, Berend Arendshorst, André Idserda, Roel Wildeboer, Hendrik Broer, Roel Frankot

 

Bekijk het affiche

Love & marriage

Love & marriage

30 januari t/m 3 april 2016
Fotografie van Paul Breuker

 

Bekijk het affiche

Dubbel duo

Dubbel duo

12 december 2015 t.m 3 januari 2016

Sofie Hupkes, Lia van Rhijn, Reinder Homan, Han van Hagen

 

Bekijk het affiche

CoBrA lezingen in De Secretarie

CoBrA lezingen in De Secretarie

In samenwerking met Schik Scholing in Kunst Secretarie organiseren wij een collegereeks over de legendarische Kunstgroep Cobra op maandagavond 4, 11 en 18 maart 2019. 

Lees meer >>

ONS GELUK vanaf 27 april

ONS GELUK vanaf 27 april

Pas afgestudeerde kunstenaars laten in deze tentoonstelling hun visie los op de idealen in de nieuwe wereld. De zoektocht naar geluk wordt op een originele of zelfs hilarische manier neergezet.

Lees meer >>

TILT

TILT

NOG TM 21 APRIL 2019

De ruimte van Kunsthuis Secretarie als canvas voor Betty Simonides, Gejan Stol en Joop Striker. Naast de diversiteit van hun eigen werk onderling, de contrasten en al dan niet logische verbindingen, bestaan sommige objecten uit dagelijkse gebruiksvoorwerpen die ontdaan zijn van hun gebruiksfunctie.

Lees meer >>

ARTXPRZ t/m 13 januari 2019

ARTXPRZ t/m 13 januari 2019

Vanaf de start in het Fries Museum in 2015 reist een expositie met (wisselend) werk van tien beeldend kunstenaars onder de naam ARTXPRZ langs verschillende locaties. Naast verkooptentoonstellingen heeft ARTXPRZ tot doel om kunst van Friese bodem onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Met name buiten de provincie. Hiermee draagt ARTXPRZ bij aan de doelstellingen van het cultureel evenement Leeuwarden-Fryslân-2018.
 

Lees meer >>

KOMAF

KOMAF

In Kunsthuis Secretarie in Meppel is van zaterdag 11 augustus tot en met zondag 14 oktober de expositie KOMAF’’ van Drents Portret te zien. De expositie is een mozaïek van portretten en verhalen van hedendaagse Drenten. Het resultaat van een zoektocht van de 9 kunstenaars van Drents Portret. Drenten blijken overal vandaan te komen, je kunt afstammeling zijn van een Hunebedbouwer, Friezen, Saksen, Kolonisten, Paupers of Hugenoten. Maar ook nieuwe Drenten als Molukkers en arbeidsmigranten.

Lees meer >>

50 jaar Kameleon

50 jaar Kameleon

Van 14 juli t/m 5 augustus exposeert Schildersvereniging De Kameleon in de Secretarie. Schildersvereniging De Kameleon is 50 jaar geleden in een huiskamer ontstaan. Meppeler amateurs gingen samen schilderen om hun hobby naar een hoger plan te tillen. Door wederzijdse steun en opbouwende kritiek inspireerde men elkaar. De Kameleon bestaat op dit moment uit 25 deelnemers; zij schilderen op dinsdagavond of donderdagochtend in de Plataan in Meppel.

Lees meer >>

CONCERTEN IN DE SECRETARIE

CONCERTEN IN DE SECRETARIE

Ook dit jaar organiseert Wim Stoppelenburg 6 prachtige concerten in het kader van de Meppeler donderdag

Lees meer >>

Publicatie Secretarie

Publicatie Secretarie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Schouwend oog' verscheen een uniek boek over het leven en werk van Frans van der Veen. Nu verkrijgbaar in Kunsthuis Secretarie en in de boekhandel.

Lees meer >>

Presentatie Boek Hans Emmelkamp

Presentatie  Boek Hans Emmelkamp

Beeldend kunstenaar Hans Emmelkamp heeft in het verleden een aantal keren in Kunsthuis Secretarie geëxposeerd. Vanuit zijn persoonlijke betrokkenheid bij het expositiecentrum, wil hij de betekenis en het belang van Kunsthuis Secretarie graag onderstrepen door Mark Sluiter (voorzitter van bestuur) het 1e exemplaar van zijn boek Alle Dingen aan te bieden. Bij dit feestelijk gebeuren bent u van harte welkom. zaterdag 7 oktober 16.00 uur 

kunsthuis secretarie