Jan Jans en Jan Kruis

Jan Jans en Jan Kruis

Zaterdag 13 juli wordt in Kunsthuis Secretarie een grote overzichtstentoonstelling geopend met het werk van de in 2017 overleden striptekenaar Jan Kruis De tentoonstelling draagt de titel ‘Jan, Jans en Jan Kruis, een groot overzicht in Meppel’ en laat zien hoe veelzijdig Jan Kruis was. Behalve de strip over de getekende familie, is ook werk te zien uit de jeugdjaren van Jan Kruis en het begin van zijn carrière toen hij onder andere reclametekeningen maakte. De tentoonstelling zal jong en oud aanspreken, temeer omdat kinderen via de computer van Jan Kruis zelf tekenles kunnen krijgen.

 Alzheimer in beeld

Alzheimer in beeld

Alzheimer in beeld

Ieder uur komen er in Nederland vier mensen met dementie bij. Twee à drie hiervan hebben Alzheimer, een hiervan was de hait (fries voor vader) van kunstschilder Hendrik Elings. Na hem door de jaren heen veel geportretteerd te hebben, ging Elings hiermee verder tijdens het ziekteproces van zijn steeds brozer wordende vader. Na haits overlijden beeldde hij als hommage aan vader zijn gezin af, met als bijzondere overeenkomst dat allen geportretteerd werden in het witte hemd, waarin Elings zich zijn vader het best herinnert.

De totstandkoming van deze serie portretten is vastgelegd in een aflevering van Fryslân Dok. https://www.omropfryslan.nl/persbericht/fryslan-dok-hait-portret-van-een-hemd

De abstracte kunstwerken van Gerda Maas komen voort uit de vergelijking van medische scans van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en het herkennen van dergelijke verschijnselen in de vrije natuur. Eiwitplaques, woekeringen in de hersenen van Alzheimerpatiënten doen haar denken aan maretakken, heksenbezems, rozengallen en duivelsnaaigaren. Deze overeenkomst in weefselschade associeerde Maas met de signatuurleer, waarin het uiterlijk van een plant gekoppeld wordt aan delen van het menselijk lichaam. In haar kunstwerken stileert Maas de gevonden overeenkomsten met plantaardige materialen en maakt als het ware de hersenspinsels zichtbaar.

De tentoonstelling Alzheimer in beeld, werk van Gerda Maas en Hendrik Elings is te zien van 2 november tot 2 februari.kunsthuis secretarie