Over ons

Midden in de drukke winkelstraat kunt u zich even terugtrekken in de rust van een prachtige expositieruimte. Achter de massieve voordeuren vindt u het hele jaar door wisselende exposities van beeldende kunst in de breedste zin van het woord.

Het voormalige gemeentehuis van Meppel staat in het hartje van de stad en is herkenbaar aan het bordes, waarop ook nu nog regelmatig een bruidspaar is te bewonderen, op weg naar of terug van de trouwzaal.

Ook de rest van het pand is nog in gebruik. In de voormalige Burgemeesterskamer is een zeldzaam fenomeen te zien: een 19e-eeuwse wandschildering. Maker is de Groninger Derk Jacobs Postma, die het werk in 1831 speciaal voor deze ruimte schilderde.

In de Burgemeesterskamer vindt u informatie over de lopende exposities. U kunt er boeken, kunstkaarten kopen. Op de leestafel bladert u lekker in een documentatiemap van een exposant of een kunsttijdschrift.

 

 

Afwisselend aanbod

Met vier à vijf exposities per jaar is er altijd iets interessants te zien in Kunsthuis Secretarie. Alle mogelijke vormen van beeldende kunst worden opgenomen: schilderijen, keramiek, textiel, fotografie, beeldhouwwerk, plastieken, mode, glaskunst, videokunst en wat dies meer zij. Op deze manier kunt u rekenen op een afwisselend aanbod.
 

Dankzij de goede naam van het kunsthuis, bieden veel kunstenaars hun werk zelf aan in de vorm van een documentatiemap en bijbehorende referenties. Kunsthuis Secretarie maakt hieruit een selectie. De tentoonstellingscommissie zoekt naar samenhang in het werk, maar zeker ook naar de afwisseling in exposities door het jaar heen.
 

 

Een van de topstukken uit de Stien Eelsingh-expositie 


 

Bijzondere evenementen

Kunsthuis Secretarie biedt ook onderdak aan bijzondere evenementen: kunstmarkten, lezingen, thema-avonden en het tweejaarlijkse Internationale Poppenspelfestival. Bij gelegenheid wordt samengewerkt met andere culturele instellingen zoals schouwburg Ogterop Meppel, K&C Drenthe of Beeldenpark de Havixhorst in De Wijk.

 

 

Historie

In de Secretarie was meer dan honderd jaar het gemeentehuis van Meppel gevestigd. Dat is ook nu nog wel te zien aan het gemeentewapen dat boven de voordeur hangt. Door het gehele gebouw zijn overblijfselen zichtbaar: het tolbord aan de muur naast de ingang, de marmeren vloertegels, het glas-in-lood en de gebrandschilderde ramen en het huwelijksaankondigingkastje aan de buitenmuur.

In de voormalige Burgemeesterskamer, rechts naast de ingang hangt het statieportret van koningin Wilhelmina maar er zijn ook prachtige behangselschilderijen te zien. Deze schilderijen werden in 1831 door de Groningse landschapschilder Derk Jacobs Postma vervaardigd in opdracht van de eerste eigenaar van dit huis; burgemeester Mr. J.E. Slot. Ze tonen ons allerlei aspecten van het Drentse landschap.

Het pand werd in 1853 door Slot aan de gemeente Meppel verkocht en werd ingericht als gemeentehuis.

Midden jaren tachtig van de vorige eeuw betrok de gemeente Meppel een nieuw en groter stadskantoor. Het oude gemeentehuis werd expositieruimte, het huidige Kunsthuis Secretarie.

De Secretarie is aangemerkt ans ANBI-instelling.
Donaties zijn dus aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

kunsthuis secretarie